måndag 15 november 2010

Jag drömde att jag smidde

 


I natt drömde jag precis just det. Jag stod framför ett städ med hammaren i handen och det kändes så tryggt och rätt. Som om det var något jag väntat länge på och verkligen borde göra.

Just nu är det så självklart att jag är den ganska så traditionella bibliotekariestudenten, som fördriver den lilla tid som blir över mellan två jobb och heltidsstudier med att virka, sticka och läsa böcker. För ett par år sedan var jag fortfarande den inte så konventionella flickan som ville bli smed. Som tog lån och gick tre års utbildning. Roller och epitet byts fort ut mot nya. Särskilt i mitt liv.

Om några år vill jag nog ha det där huset i skogen. Med en smedja, där jag kan förverkliga några av mina små drömmar. Jag vill inte smida för att tjäna pengar - så fort något blir ett måste, förlorar det all sin tjuskraft. Men för att det är inspirerande och skönt att kunna se hur händerna och hammaren formar materialet precis som jag vill. Det obändigt hårda järnet, som för en stund blir formbart och eftergivet i elden, för att sedan stelna i ny skepnad.

Det är lätt att glömma bort vad man tycker är roligt när man på ett vis gått vidare i livet. Här är några bilder på saker jag gjorde förr. Som en liten påminnelse till mig själv, så att jag inte glömmer bort att drömma.

 
Vad drömmer ni om?

12 kommentarer:

 1. Hej Fröken!! Hoppas verkligen din dröm går i uppfyllelse en dag!! Vilka makalösa ting du gjort....Gillar speciellt vaggan!! URLÄCKERT!!
  Om nåt helt annat...går det för sig om jag skriver ner mitt halsduksmönster på engelska?(har verkligen problem med svenska förkortningar :))
  /Annica

  SvaraRadera
 2. Wow, underbart fina grejor. Hoppas oxå att dina drömmar går i uppfyllelse en dag.

  SvaraRadera
 3. Tack fina ni!

  Vaggan står just nu i mitt lilla studentrum och väntar på att någon ska vilja låna den :)

  SvaraRadera
 4. Oh! Jag tycker verkligen om skålarna, en skål i järn det är så underbart motsägelsefullt på något sätt. Jag hoppas verkligen att du får den där stugan i skogen när du är redo för det.

  SvaraRadera
 5. Tack, Frida!
  Ja, jag gillar också skålarna. Om jag hade en smedja skulle jag smida många skålar. Och experimentera med syra och oxidering - man kan få fram underbara effekter om man etsar med saltsyra (som tulpanerna i den mittersta skålen). I den understa skålen har jag låtit syran rinna runt lite planlöst och sedan anlöpt hela härligheten i hushållsugn för att få fram de där koppartonerna. Tyvärr syns det dåligt på fotografiet... Ytor och strukturer är så spännande!

  SvaraRadera
 6. Vilket fint inlägg! Och vilka saker du gjort, speciellt vaggan är jättehäftig. Det är verkligen ett fint hantverk :)

  SvaraRadera
 7. WOW! Vilka härliga ting du skapat!
  Det får du se till att det blir mer av i framtiden!!
  Jag blir lite nyfiken på vart du gått i smides-skola =) (då vi har en hantverksskola här i byn)

  SvaraRadera
 8. Tack, tack!

  @Handarbete/Pyssel: Jag var uppe i Dalarna, i Insjön. Bor du måhända i Dals-Långed? :)

  SvaraRadera
 9. Ja, måhända, det gör jag =)
  Aha, Insjön.
  I Dalarna har jag två systrar som bor. Hoppas på att kunna åka uppåt snart! =) (Out of topic...!!)

  Trevlig kväll!

  SvaraRadera
 10. Men å så fina saker du gör!! Jag älskar smide, men har aldrig gjort något själv. Min pappa därimot tillverkar (på strikt hoppy-nivå) en ljuskrona eller golvljusstake eller så i mellanåt. Vaggan är helt underbar, och skålarna... suck... speciellt den skålen/fatet med ett ljus i mitten hade jag köpt på stört om jag stött på den! Och grindarna har jag förälskat mig i redan i tidigare inlägg. Den som hade en grind i trädgården ändå... =)
  Hoppas du får din stuga med smedja en vacker dag! Ha en underbar helg! Kram ♥

  SvaraRadera
 11. Hej igen! Du har fått en liten utmaning av mig i Pysselstugan. Antas endast om man har tid och lust! =) Ha en härlig måndag ♥

  SvaraRadera
 12. Fan de e klart tjejen ska ha en smedja! ;)
  Åh, jag hade nästan glömt hur underbart ditt lås var.
  Hoppas du mår bra.
  Kram /Viktor

  SvaraRadera